Zakaj bi še in še hodili na prakso?

Po večini si vsi želimo dobro počutiti, imeti močno in gibljivo telo, da nas nič ne boli. Življenje je zaradi tega lažje in če obstaja kaj, kar nam pri tem lahko pomaga, si to želimo imeti. Da se počutimo boljše ne potrebujemo veliko. Vsak ima možnost, da za to nekaj naredi. Brez izjeme.

To, da si vzamemo čas, danes mnogim predstavlja težavo. Tega časa ni. Nikoli ni pravega časa, da bi se dnevno pomirili od stresa, dela in obveznosti, uporabe tehnologije, hitenja v službo in domov, skrbi za dom in družino, tega da smo nenehno v naglici in je že čisto normalno opravljati več stvari hkrati. Kako to, da smo pristali na takšen ritem? Še pohvalimo se radi, kako zaposleni in aktivni smo ves čas in kako zapolnjen je naš dan, kot bi nam to dvigovalo vrednost. Bolj produktiven, storilen in delaven si, več veljaš. In tako je vse obrnjeno v zunanji svet, zaradi česar morajo čuti pretirano delovati. Ni rečeno, da se tega zavedamo, nas pa takšno stanje drži v visoki pripravljenosti, vodi v nenehen pogon in s tem kuri energijo. Energija steče stran in nas pusti prazne, utrujene, zgodi se, da nas nekaj boli, vznemirja in dela brez voljne. Če bi si energijo po tem vsaj povrnili in obnovili, bi sebi naredili ogromno uslugo. 

Pomaga nam že to, da zmanjšamo napor in obremenitev. Nismo ne stroji in ne roboti, ki delujejo brez postanka.
Dnevno poglejmo, kako smo, kako se počutimo, kakšna čustva doživljamo – na način, ki nam je blizu in za nas deluje. Večkrat v dnevu sprostimo svoj živčni sistem. Pretegnimo se, zadihajmo tako, da se nam napolnijo pljuča in podaljša trup. Bodimo pozorni na svoj dih in ga doživljajmo nekaj trenutkov. Prezračimo prostor, za nekaj minut opustimo delo, obsedimo in se samo zaglejmo skozi okno. Zaprimo oči, sprostimo čeljust in ramena, zmasirajmo si veke in čelo, bodimo nekaj trenutkov v popolni tišini.

Če si tega ne moremo ponuditi sami, pridemo na prakso in se tam ustavimo in zadihamo
Že v prvih nekaj trenutkih lahko začutimo, da smo spet tisti bolj pravi
Pridemo po počitek, mir in tišino. To so zelo močna zdravila. 

Ne rabi biti vse težko.
Spomnimo se na lahkotnost, da počnemo nekaj, kar za nas ni naporno, pri čemer se ni treba “delati”, tekmovati in počutiti slabo. Dobro nam dene nekaj meditacije in prijetne ležernosti. Vse to dobimo na uri.
Pridemo, da si povrnemo dober občutek v telesu, a nikoli ne ostane samo pri telesnem. Praksa se nas dotakne celostno, deluje globoko, osebnostno, čustveno, mentalno in v samo jedro biti.  

na-vdih
praksa
ljudje, to je Respira.