Kaj je Respira

Beseda Respira je glagol latinskega izvora (spirare) in pomeni – dihaj. Je lep poziv in opomin vsem nam, ker prehitro radi pozabimo kako pomembno je dihanje. Duh (spiritus) in dih sta si zelo blizu. “V jogi in drugih kulturah dih govori o duši, vzdušju, gibanju energije, počutju, kakovosti življenja, o etiki kot predihanih odločitvah, o polju zavesti in skritih močeh, minevanju, duhu časa, o trenutku in večnosti”. (Hosta).

Kako deluje

Skozi skrbno pripravljene gibalne prakse preko jasnih navodil usmerjam v nove načine zavedanja telesa in diha. Z začetnim predihavanjem umirimo aktivno mentalno energijo in se ozemljimo. Postopoma se ogrejemo, ko preprosti gib počasi razvijemo v usklajeno celoto dinamičnega in bolj kompleksnega gibanja. Gibanje postaja vse bolj uravnoteženo in steče bolj tekoče. Ker ustvarjamo z namero razumemo, kaj delamo in imamo predstavo o tem. Že v prvih nekaj trenutkih je stik s seboj močnejši. Povečujemo nadzor in zavedanje, kar privede do izboljšanja gibanja. Naporu oziroma akciji sledi sprostitev. Na koncu vso novo energijo, ki se je prebudila s sproščanjem in predajo shranimo za obnovitev celega telesa.

Kako pomaga

Vzameš si čas zase. Se ustaviš in zadihaš – prideš najbližje k sebi. Radi se držimo tistega, kar nam najbolj pomaga in naravno razvijemo navado, da to z veseljem ponavljamo. Iz tedna v teden se vračamo, ker nam je pomembno in tega občutka ne želimo izgubiti. Obkroženi smo z ljudmi, ki mislijo in si želijo podobno. Podpre nas, ko vidimo da pri tem nismo sami. In ko si povrnemo tisti dober notranji občutek, to energijo začutijo tudi drugi okoli nas. Po dobri praksi smo razbremenjeni, ko s sebe spustimo skrbi in težo dneva. Bolj lahkotno in svobodno stopamo. Lepše se držimo. Način našega gibanja vpliva na samopodobo zaradi česar tudi osebno napredujemo in se razvijamo, morda z nekaj več samozavesti in moči pri spopadanju z življenjem.

Joga

Starodavne modrosti pripeljemo v današnje moderno okolje. Uporabimo in prilagodimo si jih glede na lastne okoliščine in zmožnosti bivanja. V pomoč so nam pri razvoju, vzgoji in kultivaciji na ravni fizičnega, energijskega, čustvenega ter mentalnega telesa.

Dihanje

Dihanje je veliko več, kot samo vdihavanje zraka. Postane ozaveščeno početje, nega in terapija, ko svojo voljo usmerimo v dih. Ta osnovni ritem življenja je za nas glavni vir energije, priskrbi dostop do živcev, pomirja čute in čustva ter nam odpira vrata v našo notranjost.

Gibanje

V človeku naravno vznika potreba telesa po premiku, kadar se čutimo napete. Včasih rabimo narediti velik gib, drugič zadošča že mali premik v spremembi drže. Gib, ki je prijeten z užitkom ponavljamo. Želja iti v določeno smer, pa nam prinese olajšanje in sprostitev.

Vsebin ne bi kaj veliko spreminjala ali si želela, da je drugače. Zelo lepo pripraviš uvod in podaš veliko koristnih informacij za lažje razumevanje celotne prakse, katere si potem vsak posameznik lahko vključi v vsakodnevno življenje. Tvoj glas pa je tako pomirjujoč, da vse skupaj lepo poveže.

Tjaša