Kaj je Respira

Beseda Respira je glagol latinskega izvora (spirare) in pomeni – dihaj. Je lep poziv in opomin vsem nam, ker prehitro radi pozabimo kako pomembno je dihanje. Duh (spiritus) in dih sta si zelo blizu. “V jogi in drugih kulturah dih govori o duši, vzdušju, gibanju energije, počutju, kakovosti življenja, o etiki kot predihanih odločitvah, o polju zavesti in skritih močeh, minevanju, duhu časa, o trenutku in večnosti”. (Hosta).

Kako deluje

Skozi skrbno pripravljene gibalno-dihalne prakse povečujemo samozavedanje. Čutenje, občutljivost, utelešenost in krepimo svojo pozornost. Z raznolikimi vajami se učimo novih vzorcev gibanja in uporabe telesa, da bolj jasno prepoznamo kako smo, kako se počutimo, kaj se v nas dogaja. Iščemo načine, s katerimi se najlažje pomirimo in ozemljimo, negujemo prijaznejši odnos do sebe in drugih. Smo bolj osredotočeni in tako s pomočjo giba, spontanega premika in diha tudi v življenju iščemo trenutke, v katerih smo lahko bolj prožni, ustvarjalni, pretočni, lahkotni in povezani. Praksa se prilagodi zmožnostim posameznika in ji je lahko slediti. Jasne in preproste usmeritve na svoj način prenese v gib in opazuje, kako vse skupaj doživlja. Že v prvih nekaj trenutkih je stik s samim seboj močnejši. Praksa se nas dotakne globoko, s tem ko vpliva na našo osebnost, samopodobo, čustva, tok misli in samozavedanje.

Kako pomaga

Vzameš si čas zase. Se ustaviš in zadihaš – prideš bližje k sebi. Izstopiš iz vsakdanjega ritma, miselno in čustveno se ukvarjaš z nečim popolnoma drugim, kot so naše vsakdanje obveznosti in opravki. Ljudje okoli nas delijo podobne misli, vidimo da nismo sami in tudi to nas podpre. Sproščena druženja polna navdihujočih vsebin in pogovorov nam povrnejo tisti dober notranji občutek in to energijo začutijo tudi drugi okoli nas. Dobra praksa nas razbremeni in napolni, končamo bolje kot na začetku. Znamo se pomiriti in doživljamo bolj prijetna občutja. Praksa krepi voljo in zanimanje do sebe in drugih. Pomaga nam pri spopadanju z vsakdanjim življenjem.

Joga

Starodavne modrosti pripeljemo v današnje moderno okolje. Uporabimo in prilagodimo si jih glede na lastne okoliščine in zmožnosti bivanja. V pomoč so nam pri razvoju, vzgoji in kultivaciji na ravni fizičnega, energijskega, čustvenega ter mentalnega telesa.

Dihanje

Dihanje je veliko več, kot samo vdihavanje zraka. Postane ozaveščeno početje, nega in terapija, ko svojo voljo usmerimo v dih. Ta osnovni ritem življenja je za nas glavni vir energije, priskrbi dostop do živcev, pomirja čute in čustva ter nam odpira vrata v našo notranjost.

Gibanje

V človeku naravno vznika potreba telesa po premiku, kadar se čutimo napete. Včasih rabimo narediti velik gib, drugič zadošča že mali premik v spremembi drže. Gib, ki je prijeten z užitkom ponavljamo. Želja iti v določeno smer, pa nam prinese olajšanje in sprostitev.

Vsebin ne bi kaj veliko spreminjala ali si želela, da je drugače. Zelo lepo pripraviš uvod in podaš veliko koristnih informacij za lažje razumevanje celotne prakse, katere si potem vsak posameznik lahko vključi v vsakodnevno življenje. Tvoj glas pa je tako pomirjujoč, da vse skupaj lepo poveže.

Tjaša