Vprašali ste

Zanimam se za prakso in bi se pridružila skupini, vendar sem zamudila prvi mesec. Ali sem prepozna?

Ne, nisi prepozna. Skupini se lahko pridružiš kadarkoli. Ni skrbi, da bi kaj zamudili, saj gibalno-dihalne prakse niso zasnovane linearno in togo po programu, ampak so zelo žive, spremenljive. Kadarkoli pričnemo, je to samo naše začetno izhodišče.

Kakšno je to gibanje, kaj je Somatika?

Prijazne vaje za telo, ki niso nujno samo raztezne, niti ne gre za telovadbo in mehansko ponavljanje gibov, temveč izvedemo poseben gib in premik, ki ga telo naredi, da se sprosti, olajša. Somatske vaje spremenijo zavedanje in način, na katerega se gibamo. Učimo se tako, da čutimo, pri sebi raziskujemo in ne gledamo ali se trudimo posnemati. Izboljšamo gibanje, s tem ko bolje razumemo, kako se gibamo in nadzorujemo telo. Lahko rečemo, da je telo sredstvo, s katerim na različne načine povečujemo samozavedanje, občutljivost in boljšo odzivnost živčevja. Večino časa smo v položaju na tleh, da vaje lahko izvajamo počasi, s čim manj truda, brez sile in napora. Čutna informacija, ki jo prejmemo je bolj čista in jasna, kar pomeni boljšo zaznavo in predstavo, ki jo imamo o sebi. Veliko lažje tudi dosežemo sprostitev mišic.

Z vadbo se še nikoli nisem srečala, sem čisti začetnik. Bom lahko sledila uri in kaj če česar ne zmorem?

Vsaka ura je pripravljena tako, da ji lahko sledi vsak. Začetnik in že izkušeni. Usmeritve so predstavljene jasno, z možnimi prilagoditvami in jim je enostavno slediti, nikamor se ne mudi. Delamo počasi, vsak ima popolno svobodo raziskovati v svojem ritmu, da sam najde način, kako izvesti gib in pri tem ostati čim bolj sproščen, še posebej v dihanju. Naučeno želimo resnično razumeti, občutiti in notranje doživeti, naj se spoznano poglablja in postopoma nadgradi. Prakso vedno prilagodimo svojem trenutnem počutju in pripravljenosti.

Kaj prinesem s seboj?

Potrebuješ primerno podlogo oziroma blazino, večjo odejo ali dve in pripomočke za jogo, v kolikor jih imaš (kocke, trak, za prvič je čisto okej tudi ruta ali šal). Najbolje je vaditi v oblačilih, v katerih se počutiš prijetno in udobno.

Imam določene težave in mi v skupini ne ustreza vaditi. Zanima me, ali je možno izbrati privatno uro?

V tem primeru je individualna ura prava izbira, saj se vam učiteljica lahko popolnoma posveti. Po vaši meri se pripravi prilagojen način prakse, glede na vaše želje, cilje in telesne sposobnosti. Veliko se tudi pogovarjamo, se skozi pogovor spoznavamo in zgradimo zaupanje – s tem vadeči tudi najbolje napreduje. Skupaj z vami vadim, vas usmerjam in ponudim asistenco, zaradi tega je celotna izkušnja še bolj polna. Individualna ura lahko traja 60 ali 90 minut.

Zaupali ste mi vaše vtise