Vprašali ste

Zanimam se za prakso in bi se pridružila skupini, vendar sem zamudila prvi mesec. Ali sem prepozna?

Ne, nisi prepozna. Skupini se lahko pridružiš kadarkoli. Ni skrbi, da bi kaj zamudili, saj gibalno-dihalne prakse niso zasnovane linearno in togo po programu, ampak so zelo žive, spremenljive. Kadarkoli pričnemo, je to samo naše začetno izhodišče.

Kakšno je to gibanje, kaj je Somatika?

Vaje za telo, ki niso nujno raztezne, ampak gre za poseben gib in premik, ki ga telo naredi, da se sprosti, olajša. Somatske vaje spremenijo zavedanje in način, na katerega se gibamo. Učimo se tako, da čutimo in ne gledamo. Bolje se gibamo, bolj nadzorujemo telo in povečujemo samozavedanje. Večino časa smo v položaju na tleh, da vaje lahko izvajamo počasi, s čim manj truda, brez sile in napora. Čutna informacija je bolj čista in jasna, kar pomeni, da bolje zaznamo in si predstavljamo telo in način, na katerega se gibamo. Veliko lažje tudi dosežemo sprostitev mišic.

Z vadbo se še nikoli nisem srečala, sem čisti začetnik. Bom lahko sledila uri in kaj če česar ne zmorem?

Vsaka ura je pripravljena tako, da ji lahko sledi vsak. Začetnik in že izkušeni. Stvari so predstavljene jasno in jim je enostavno slediti, nikamor se ne mudi. Delamo počasi, vsak ima popolno svobodo raziskovati v svojem ritmu, da sam najde način, kako vajo izvesti. Veliko je ponovitev, da se znanje poglablja in postopoma nadgradi. Prakso vedno prilagodimo svojem trenutnem počutju in pripravljenosti.

Kaj prinesem s seboj?

Potrebuješ primerno podlogo oziroma blazino, večjo odejo ali dve in pripomočke za jogo, v kolikor jih imaš (kocke, trak, za prvič je čisto okej tudi ruta ali šal). Najbolje je vaditi v oblačilih, v katerih se počutiš prijetno in udobno.

Imam določene težave in mi v skupini ne ustreza vaditi. Zanima me, ali je možno izbrati privatno uro?

V tem primeru je individualna ura prava izbira, saj se vam učiteljica lahko popolnoma posveti. Po vaši meri se pripravi prilagojen način prakse, glede na vaše želje, cilje in telesne sposobnosti. Veliko se tudi pogovarjamo, se skozi pogovor spoznavamo in zgradimo zaupanje – s tem vadeči tudi najbolje napreduje. Skupaj z vami vadim, vas usmerjam in ponudim asistenco, zaradi tega je celotna izkušnja še bolj polna. Individualna ura lahko traja 60 ali 90 minut.