Kaj je Respira

Beseda Respira je glagol latinskega izvora (spirare) in pomeni – dihaj. Je lep poziv in opomin vsem nam, ker prehitro radi pozabimo kako pomembno je dihanje. Duh (spiritus) in dih sta si zelo blizu. “V jogi in drugih kulturah dih govori o duši, vzdušju, gibanju energije, počutju, kakovosti življenja, o etiki kot predihanih odločitvah, o polju zavesti in skritih močeh, minevanju, duhu časa, o trenutku in večnosti”. (Hosta).

Kako deluje

Skozi skrbno pripravljene tečaje in prakse preko jasnih navodil usmerjam v nove načine zavedanja telesa in diha. Z začetnim predihavanjem se umirimo, začutimo in prebudimo telo. Postopoma se ogrejemo, prehajamo v bolj dinamične in ravnotežnostne položaje, ki zmehčajo napetosti dneva in gibanje steče bolj tekoče. Že v prvih nekaj trenutkih je naš stik s seboj močnejši. Povečujemo moč in nadzor gibov povezanih z dihom, kjer naporu sledi sprostitev. Bolj, ko smo pozorni in povezani, bolj gradimo zaupanje vase z več samozavesti v gibanju. Na koncu vso novo energijo, ki se je prebudila s sproščanjem in predajo shranimo, da ostane za nas.

Kako pomaga

Vzameš si čas zase. Se ustaviš in zadihaš – prideš najbližje k sebi. Radi se držimo tistega, kar nam najbolj pomaga in naravno razvijemo navado, da to z veseljem ponavljamo. Iz tedna v teden se vračamo, ker nam je pomembno in tega občutka ne želimo izgubiti. Obkroženi smo z ljudmi, ki mislijo in si želijo podobno. Podpre nas, ko vidimo da pri tem nismo sami. In ko si povrnemo tisti dober notranji občutek, to energijo začutijo tudi drugi okoli nas. Po dobri praksi čutimo razbremenitev, ko s sebe spustimo težo in skrbi. Bolj lahkotno in svobodno stopamo. Lepše se držimo. Pokončni in samozavestni smo, tudi osebno napredujemo in se razvijamo. Pomagamo si pri spopadanju z življenjem. Bolj smo pri sebi, bolj nas to poživi in spravi v dobro voljo.

Joga

Starodavne modrosti pripeljemo v današnje moderno okolje. Uporabimo in prilagodimo si jih glede na lastne okoliščine in zmožnosti bivanja. V pomoč so nam pri razvoju, vzgoji in kultivaciji na ravni fizičnega, energijskega, čustvenega ter mentalnega telesa.

Dihanje

Dihanje je veliko več, kot samo vdihavanje zraka. Postane ozaveščeno početje, nega in terapija, ko svojo voljo usmerimo v dih. Ta osnovni ritem življenja je za nas glavni vir energije, priskrbi dostop do živcev, pomirja čute in čustva ter nam odpira vrata v našo notranjost.

Gibanje

V človeku naravno vznika potreba telesa po premiku, kadar se čutimo napete. Včasih rabimo narediti velik gib, drugič zadošča že mali premik v spremembi drže. Gib, ki je prijeten z užitkom ponavljamo. Želja iti v določeno smer, pa nam prinese olajšanje in sprostitev.